Yenilenebilir Enerji

Konvansiyonel, bildiğimiz fosil yakıtlar gibi tedarik süresi tüketim süresinin  çok üzerinde olmayan,tükenmeyen ve  karbon izi bulunmayan kaynaklardan elde edilen enerjiye yenilenebilir enerji diyoruz.

yenİlenebİlİr  mİ?
sürdürülebİlİr mİ?

Hangi Enerji Kaynakları? Kısaca avantajlar ve  dezavantajlar 

detaylı bilgi için tıklayın

güneş enerjisi

Yenilenebilir ve sürdürülebilir. Kurulum ve işletme maliyetleri diğer kaynaklara göre oldukça düşüktür. Ancak inverter ve akü kullanım süreleri 5-6 yıl ile sınırlıdır. Gece ve güneş olmayan günlerde, maalesef üretim sıfır olmaktadır.

rüzgar enerjisi

Yenilenebilir ve sürdürülebilir.
İlk yatırımda kurulum ve işletme maliyeti yüksek ama uzun vadede ekonomik. Gürültülü çalışması ve üretimin  rüzgar koşullarına  bağlı olması gibi dezavantajları mevcut.

biyokütle enerjisi

Yenilenebilir ve sürdürülebilir. Üretim teknolojileri çok iyi bilinmektedir. İstenilen her büyüklükte yapılabilir, Depolanmaya uygundur, Çevre dostudur. Dezavantajları, verimleri düşüktür ve kararlı bir sistem değildir. Tarım alanları için rekabet oluşturmaktadır,

su enerjisi

Yenilenebilir,sürdürülebilir olması kullanımına bağlı.
İlk yatırımda kurulum ve işletme maliyeti yüksek ama uzun vadede ekonomik. Gürültülü çalışması ve hava şartlarıyla birlikte değişkenlik göstermesi dezavantajlarından dır. Baraj söz konusu ise deprem ve benzeri durumlarda sel tehlikesi oluşturabilir.

füzyon enerjisi

Çok kararlı bir sistemdir. Kurulum alanına ve diğer enerji santrallerine göre çok verimlidir. Öte yandan radyoaktif atıklar insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Olası bir kazada insan yaşamına yıkıcı etkileri vardır. Karbondioksit salınımı yapar.
Olası sızmalarda su ve çevre kaynakları kirlenir.

hidrojen enerjisi

Doğal enerji kaynağı olmamasına rağmen, sürdürülebilirdir  ve alternatif enerji kaynakları arasında yer alır.Karbon içermediği için fosil atıkların işlenmesinde oluşan zararlı gaz salınımı gibi bir tehlike oluşturmaz. Henüz kullanımı yaygın değildir.